Цел на проекта:
Създаването на университетски лабораторен комплекс за разработване и валидиране на модерни, бързи, селективни и чувствителни биоелектрохимични методи, приложими в хранителния контрол.
Научно-изследователски задачи:
- Разработване на нови материали с приложения в контрола на качеството на храните;
- Разработване, оптимизиране и валидиране на бързи, чувствителни и селективни методи за анализ на хранителни компоненти: Глюкоза (кръвна захар) ;
- Ксантин/хипоксантин ; Антиоксидантът L-аскорбинова киселина (витамин С) и производните му;
- Сравняване и валидиране на биосензорните методи с помощта на референтни методи (хроматографски и други аналитични техники);
- Разработване на прости, възпроизводими и природосъобразни процедури за пробообработка;
- Проучване на възможността за биоелектрохимичен анализ на водонеразтворими липидни компоненти на храните.